
هاست
در ابتدا با مفاهیمی مانند دامنه و سرور بیشتر آشنا شویم:
دامنه :
در دنیای طراحی سایت انتخاب نام یا دامنه اولین قدم است و به صورت پسوند دامنه. نام دامنه. www ثبت میشود. دامنه اختصاصی است و نباید تکراری باشد. یعنی حالا که ما صاحب یک دامنه هستیم شما نمیتوانید همین نام را برای وبسایتتان انتخاب کنید. خرید دامنه هم به سادگی و از طریق شرکتهای ارائهدهندۀ خدمات ثبت و تمدید دامنه انجام میشود. با یک جستجوی ساده در اینترنت کلی از این سایتها برایتان نمایش داده میشود و فقط لازم است نام مورد نظر خود را انتخاب کنید، هزینه آن را بپردازید، و اجاره آن را به طور سالیانه تمدید کنید.
سرور :
سرور یک کامپیوتر همیشه روشن و متصل به اینترنت است که منابع مختلفی مانند رم، فضای ذخیرهسازی، پردازنده و … را برای سرویسگیرندههای داخل شبکه آماده میکند.
هاست :
دامنه فقط یک اسم اختصاصی برای شماست، و برای نمایش سایت نمیتوانیم اطلاعات را روی یک نام خالی سوار کنیم. پس ما نیاز داریم یک فضا و حافظه هم بخریم، که اطلاعات را وارد آن کنیم و این اطلاعات در شبکه جهانی اینترنت قابل دسترسی برای مخاطبان شود.
هاست به معنای میزبان است که به بخشی از سرور گفته میشود. یک سرور میتواند به چندین قسمت تقسیم شود (تقسیمبندی مجازی) که به هر قسمت آن، هاست گفته میشود. یعنی هر بخش از این سرور به عنوان یک هاست از یک وبسایت میزبانی میکند. برای راهاندازی یک وبسایت در فضای اینترنت بعد از طراحی قالب سایت، باید به دنبال تهیهی یک هاست مناسب برای خود باشید.
بعد از اینکه متوجه شدید مفهوم هاست چیست، باید با توجه به نیاز وبسایت خود میزان پهنای باند، مقدار فضای میزبانی، مقدار ram و... یک هاست با ویژگیهای مشخصی از شرکتهای هاستینگ اجاره کنید! اینگونه بخشی از منابع یک سرور به شما تعلق میگیرد و میتوانید تمام اطلاعات و فایلهای سایت خود را در آنجا قرار دهید.
تمامی فایل های یک وب سایت اعم از فایل های اسکریپتی یا چند رسانه ای و ... بر روی فضای هاست قرار میگید که مدیر وب سایت می تواند برای انتقال فایل ها از File Manager در داخل cPanel و یا نرم افزار FTP استفاده کند, این نرم افزار ها با پروتکل FTP و معمولا با پورت 21 به سرور وصل می شوند و کاربرمی تواند فایل های مشخص شده را انتقال دهد.
زمانی که چند وب سایت بر روی یک سرور یا سرور مجازی قرار میگیرند از اصطلاح هاست اشتراکی استفاده می کنیم بدین معنی که منابع سرور فقط در اختیار یک سایت نیست و بین چند سایت مشترک هست و یکی از مسائل مهم در خصوص هاست اشتراکی مسئله امنیت آن می باشد که متاسفانه در خیلی از سرور ها به آن اهمیت داده نمی شود,مدیر سرور باید با استفاده از نرم افزار های امنیتی و کانفیگ حرفه ای فضای سرور را امن کند.
هاست وبسایت روی سرور ها در مراکز داده یا دیتاسنتر ها نگهداری میشود و عمده سرورها از دو سیستم عامل لینوکس و ویندوز استفاده میکنند. هاست لینوکس معمولا از زبانهای برنامه نویسی PHP و هاست ویندوز از زبانهای برنامه نویسی ASP پشتیبانی میکند. سرور لینوکس مبتنی بر سیستم عامل رایگان لینوکس است و این سرویس از امنیت بالاتری برخوردار است لذا اکثر سایت های بزرگ و مهم وب برای خدمات هاستینگ خود از سرور لینوکس استفاده میکنند.
میزبانی وب اشتراکی (Shared Web Hosting):
این نوع میزبانی وب از جمله اقتصادی ترین نوع روش های وب هوستینگ است.در این روش چندین وب سایت روی یک سرور مستقر هستند که تعداد آنها ممکن است به هزاران وب سایت برسد.گفتنی است این روش به میزبانی مجازی یا میزبانی مشتق شده نیز شناخته شده است.بیشترین وب سایتها در اینترنت از این سرویس استفاده میکنند. این سرویس میتواند مدیریت شده یا مدیریت نشده باشد که سرویس مدیریت شده آن پشتیبانی بهتری ارائه می دهد.
آپ تایم Up time:
سرور باید در هر ثانیه از 24 ساعت بتواند سایت شما را در دسترس نگه دارد. وگرنه مخاطبان قادر به دیدن وبسایت شما نخواهند بود. گاهی ممکن است به دلیل مشکلات فنی این دسترسی قطع شود (downtime) که خب اتفاق خوبی نیست! برای همین یکی از موارد قابل توجه، آپ تایم هاست است مخصوصا برای سایتهای فروشگاهی که با قطعی سایت، در واقع مشتری خود در آن لحظات را از دست میدهند.
معمولا شرکتهای هاستینگ آپتایم را به صورت درصد بیان میکنند. مثلا رقم 99.99% به این معنی است که در یک سال، سایت ممکن است فقط یک ساعت از کارافتادگی موقت داشته باشد.
سرور نیمه اختصاصی :
هاست نیمه اختصاصی vps hosting یا سرور مجازی یکی دیگر از سرویسهای میزبانی وب است که در آن یک سرور به کمک نرمافزارهای مجازیساز مثل vmware به چند بخش مجزا تقسیم میشود و هر بخش مثل یک سرور مجزا به کار گرفته میشود. در این حالت مشتری منابع و قدرت بیشتری نسبت به حالت هاست اشتراکی در اختیار دارد.
میزبانی وب رایگان (Free Web Hosting):
این نوع میزبانی به صورت رایگان به منظور جنبه های تبلیغاتی ارائه میشود که این روش بیشتر مناسب افراد مبتدی یا افرادی است که پول کافی برای خرید یک حساب میزبانی اشتراکی وب ندارند. البته این روش با محدودیت های بسیاری در زمینه نرم افزار، پهنای باند، فضای دیسک و … همراه است.
بکاپ گیری Back up:
این روزها حتی بکاپگیری از گوشی شخصیمان هم کلی اهمیت دارد، چه برسد به اطلاعات سایتمان! هنگام خرید هاست حتما از سرویسهایی استفاده کنید که بکاپگیری دائم و منظمی دارند. بیایید روراست باشیم شرکتهای هاستینگ که معجزه نیستند! اتفاقهایی مثل مشکلات فنی، خرابی و سوختگی سختافزاری و... همیشه احتمال وقوع دارند. اگر شرکت هاستینگ از اطلاعات موجود روی هاست وبسایت شما بکاپ نداشته باشد، اطلاعاتتان در معرض نابودی کامل قرار میگیرد.
البته مزیت بکاپگیری فقط هنگام خرابی سرور نیست. اگر خود شما هم هنگام توسعه و ویرایش وبسایتتان اشتباها یک فایل و پوشه را پاک کنید، ممکن است کل سایت شما با خطای جدی مواجه شود. در اینصورت میتوانید روی نسخه بکاپ هاستتان حساب کنید