Ruby یک زبانی شیءگرا ، پویا، چند منظوره، متن باز، انعطاف پذیر ، متوازن و دقیق است که در سال 1990 در کشور ژاپن تولید شد. سازنده این زبان را از میان زبان های مورد علاقه خود یعنی SmallTalk ، Ada ، Perl ، Eiffel و Lisp استنتاج کرده تا یک زبان جدید با توابع برنامه نویسی کامل و متوازن داشته باشد . او درباره انگیزه‌اش برای ساخت روبی می‌گوید: «در جستجوی زبانی بودم که از پایتون شیءگراتر و از پرل قدرتمندتر باشد. برای همین تصمیم گرفتم خودم آن را بسازم». هدف او ساخت زبانی بود که امکانات متعادلی برای برنامه‌نویسی تابعی و برنامه‌نویسی دستوری داشته باشد. نسخه اصلی روبی به نام روبی 1.0 در سال 1996 منتشر شد و پس از آن در سال 1999 روبی 1.3 معرفی شد که در سال 2000 محبوبیت این زبان در بین برنامه نویسان شروع به افزایش کرد.
زبان برنامه نویسی روبی (Ruby) قادر به پشتیبانی از پارادایم های مختلف اعم از برنامه نویسی تابعی و بازتابی، گزاره و متغیر های پویا و “مدیریت حافظه خودکار” می باشد.
زبان روبی سینتکس بی نقص و آسانی دارد که امکان یادگیری بسیار سریع و آسان زبان برنامه نویسی Ruby را برای یک توسعه دهنده جدید فراهم می آورد. سینتکس زبان برنامه نویسی روبی شبیه سینتکس بسیاری از زبان های برنامه نویسی از قبیل زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس و پرل می باشد.
روبی می تواند به سادگی به DB ، MySQL ، Oracle و Sybase متصل شود.
زبان برنامه‌ نویسی روبی بیشتر به خاطر وجود فریمورک محبوبش تحت عنوان Ruby on Rails شناخته می‌شود چرا که سورس‌کد نوشته شده با این فریمورک به راحتی خوانده شده و این بزرگترین لطفی است که این فریمورک در حق افراد مبتدی می‌کند. روبی یک زبان سمت سرور قدرتمند است و به همین دلیل وب‌سایت‌های زیادی از جمله GitHub و Groupon از روبی استفاده می‌کنند.

 استفاده زبان Ruby :

ساخت برنامه های تحت وب
شبیه ساز ها
مدل های سه بعدی
برنامه تجاری
 رباتیک
شبکه
علوم مخابراتی
سیستم های مدیریت سیستم
و بسیاری موارد دیگر

امکانات :

کاملاً شی گرا
داینامیک
انعطاف‌پذیر
پشتیبانی از iterators و closures
پشتیبانی محلی از regular expressions
سربارگزاری عملگرها
قابلیت حمل بالا
در تمام سیستم‌عامل های اصلی پیاده‌سازی می شود
اتصال بومی API ها در C
کتابخانه استاندارد بزرگ

پارادایم :

پارادایم به طور کلی به شیوه های برنامه نویسی می گویند که شکل های مختلفی را داراست. پارادایم تابعی یعنی کد هایی که برنامه نویس می نویسد، مانند توابع ریاضی عمل می کنند و روابط خاصی بین آنها جاری است. از طرفی، زبان برنامه نویسی روبی حافظه خود را به صورت خودکار مدیریت می کند و نیازی به هدایت دستی آن برای حفظ پارادایم یا کد های خود نیست، که این ویژگی جز عالی ترین ویژگی های هر برنامه نویسی محسوب می گردد.
اما ویژگی های برتر روبی فقط در خود ساختار آن نیست، بلکه یکی از عوامل مهمی که توانست در دنیای برنامه نویسی جایی برای خود باز کند بخاطر الهام گرفتن از برنامه نویسی های دیگر بود. این زبان برنامه نویسی بخاطر الهام از سایر برنامه نویسی ها مانند پایتون و پرل، توانست از پیچیدگی خود بکاهد و آن را برای عموم ساده سازد.

مزایای روبی :

برخورداری از فریمورک محبوبی تحت عنوان Ruby on Rails
کدنویسی سریع با استفاده از RoR
کاملاً شییٔ‌گرا

پیاده‌سازی‌ها :

مفسر روبی و کتابخانه‌های آن تحت مجوز دوگانه آزاد و منبع باز GPL و اجازه‌نامه روبی منتشر شده است.
روبی دو روش پیاده‌سازی اصلی دارد:
 مفسر رسمی روبی که بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد و JRuby که یک پیاده‌سازی براساس برنامه جاوا است و برای بیشتر سیستم عامل های رایج مانند انواع یونیکس، لینوکس، DOS، ویندوز، MAC-OSX و ... ارائه شده است. سینتکس روبی بسیار شبیه سینتکس پرل و پایتون است. اعلان کلاس ها و متدها توسط کلمات کلیدی انجام می‌شود.

سینتکس روبی :

سینتکس روبی خیلی شبیه به سینتکس برنامه نویسی پایتون و پرل می باشد. دلیل آن هم این است که سازنده برنامه نویسی روبی اعلام کرده بود می خواهد برنامه نویسی طراحی کند که از لحاظ آسانی مانند پایتون و از لحاظ قدرت مانند پرل عمل کند. البته عمده ترین و بارزترین فرق روبی با سایر برنامه نویسی ها در تعریف بلوکه یا کلاس‌ها می باشد، به طوری که در روبی فقط کافیست از کلمات کلیدی استفاده کنید ولی در زبان های پایتون یا پرل، برنامه‌نویس می‌بایست از براکت یا نقطه ویرگول استفاده کند.
و در آخر باید گفت که زبان برنامه نویسی روبی در سیستم عامل های مختلف مانند ویندوز، یونیکس، لینوکس، داس (DOS) و مکینتاش OSX قابل اجرا و عملیاتی می باشد.

معایب روبی :

فریمورک RoR اساساً بر پایه‌ٔ مجموعه‌ای از میانبرها است و به خاطر سپردن همین میانبرها تاحدودی کار را برای مبتدی‌ها دشوار می‌سازد.